Menu Close

Надграждане на социални умения, чрез ДОМАШНО-БИТОВО ОРИЕНТИРАНИ ДЕЙНОСТИ

През последните години е тествана и въведена нова за Центъра практика за изграждане на социални умения и подготовка за самостоятелен живот на деца с различни ментални затруднения. Закупени са пералня, сушилня и други домакински уреди, чрез които децата под ръководството на работещите специалисти се научават на домакински и битови умения. Процесът на научаване е съобразен с интелектуалните възможности на всяко конкретно дете. Те изпълняват индивидуални и групови задачи, така че да развиват не само комуникационните си умения, но и да овладяват умения за самообслужване в битов план (работа с електроуреди, почистване и подреждане на вещи, хигиенни навици и т.н.). Често тези тематични занимания се провеждат заедно с родител, за да може той да наблюдава напредъка на детето си и да продължи сходни занимания и да поставя конкретни задачи на детето, усложняващи тежестта на практически ориентираното задание.

Дейностите за изграждане на социални умения чрез въвличането им в домашно-битов труд са в процес на усложняване и развиване на потенциала на всяко дете, съобразно неговите интелектуални и физически дадености.

В зависимост от възрастта и капацитета на децата, са въведени конкретни практически насочени дейности с различно ниво на трудност.

  • Връзване на обувки

Това е умение, което предполага овладяване на сложни, за децата с комплексни ментални увреждания действия, свързани с фината моторика, но които създават умения, увеличаващи независимостта на детето.

Първи стъпки: Игра с текстилни играчки, кукли, плюшени животинки или др. подходящи за целта играчки, които носят тоалети, които съдържат дантели или други текстилни елементи, развиващи фината моторика.

Постигане на напредък: Използване на ленти от плат и връзки, за подобряване на  координацията им.

Преминаване на следващото ниво: Работа заедно върху връзването на собствените им обувки.

  • Почистване

Едно от ключовите компетентности, необходими за изграждане на социална ориентация и самостоятелност са уменията на децата с интелектуални затруднения да почистват и подреждат мястото, в което играят, учат или се занимават.

Първи стъпки: Почистването на прах е лесно задача, с която малките да започнат с  помощта на кърпа напръскана с препарат за почистване.

Постигане на напредък: Ако детето ви все още не може да си оправи собственото легло, това е подходящ момент да започне. Можете да увеличите отговорността, като го помолите да оправи и другите легла в къщата.

Преминаване на следващото ниво: Дейността, свързана с работа с прахосмукачка  може да се извърши от деца на почти всяка възраст, без значение от степента на менталните дефицити. При по-малките деца или такива в по-тежко състояние могат да използват вместо прахосмукачка, метла с лопатка.

  • Пране

Изпирането на дрехи е обикновена домашно-битова дейност, но предполага работа с електроуреди, които са значително сложни за управление за деца с интелектуални затруднения.

Първи стъпки: Децата се научат да слагат прането си в пералнята, както и как да го преместват от пералнята към сушилнята. Това е необходимо за да различават различните уреди, както и да възприемат и запаметят процеса на работа с пране.

Постигане на напредък: Ако сгъването на прането е прекалено предизвикателно, те се научават да сортират прането по категории и да слагат чорапите по чифтове.

Преминаване на следващото ниво: Децата са овладели уменията за сгъване на прането и прибирането на чистите дрехи на съответно определеното място по местата всички чисти дрехи.

  • Писане на писмо

Това е умение, което сякаш вече е непотребно, но заради разстоянието, което ни дели от любимите хора, сега е идеалният момент да го възкресим. Ако нямате марки или не ви е удобно да изпращате нещо, винаги можете да направите снимка на писмата с телефона си и да ги изпратите по имейл.

Първи стъпки: За деца, които не пишат сами, могат да нарисуват рисунка или да им диктувате букви, за да напишат нещо кратко.

Постигане на напредък: Научете децата на формата на писане на писма и ги помолете да пишат писма на приятели и близки.

Преминаване на следващото ниво: Намерете адреса или имейл адреса на местните старчески домове и помолете децата си да нарисуват рисунки и да пишат писма до хората и персонала в старческите домове, тъй като това може да бъде използвано като допълнително  насърчение и подкрепа в наши дни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *