Menu Close

РАБОТНО ПОСЕЩЕНИЕ В СКОПИЕ, МАКЕДОНИЯ

От 05 до 18 декември 2022 год. екип от експерти на Сдружение „Спортен клуб Спешъл Олимпикс-България“ бяха на работна визита в Скопие, Македония по проекта „НОВИ УМЕНИЯ ЗА РАЗВИТИЕ“, финансиран от Програма ЕРАЗЪМ+. Приемаща организация беше Асоциация ЛАСТОВИЦА, която е водеща организация в предоставянето на рехабилитация и интеграция на деца с интелектуални затруднения не само на територията на гр. Скопие, но и на цялата  Република Северна Македония.

Целта на двуседмичното работно посещение е екипът от специалисти в сферата на помагащите професии да надградят дигиталните си знания и практически умения и професионалните си компетенции за работа с целевите групи на организацията, чрез проучване и практикуване на иновативни подходи и методи за работа.

В процеса на първия за проекта JOB-CHADOWING българските участници се запознаха с прилагането на всички онлайн-инструменти от специалистите на Асоциация Ластовица, Скопие. Разработената дигитална платформа на приемащата организация, съдържа богат набор от дигитални инструменти и съдържания: обучителни материали, практически насочени видеа за подкрепа не само на децата с интелектуални затруднения, но и на родителите им, приложения за конферентни и др. онлайн-събития.

В съвместната работа на двата екипа, Спешъл Олимпикс-Плевен представи своите видео-пректики на приказкотерапия, ориентирана към децата от целевата група и към семействата им. От своя страна, приемащата организация проведе неформално обучение на своите български колеги за прилагане на два иновативни подходи, които сдружението не е използвало до момента:

ОРФ-ШУЛВЕРК – подход, базиран върху сензорно-моторната интеграция. По своята същност той представлява музикални игри, съчетани с физическа активност и пряко участие на децата в звукоизвличането. Това е подход, който работи пряко с изграждане на усещането за ритмика, за координиране на слуховите възприятия с физически действия. Практикува се обикновено групово, със специално формирани групи, не по възрастови характеристики, а съобразно интелектуалния капацитет на децата.

ФЛОРТАЙМ ТЕРАПИЯ – терапевтичен метод, разработен от д-р Стенли Грийнспан. Както подсказва и наименованието, Флортайм насърчава родителите буквално да слязат до нивото на децата, като играят с тях на пода. Този терапевтичен подход стимулира силните страни и умения на децата чрез изграждането на близки взаимоотношения и взаимодействия. В резултат на това те се развиват такива, каквито са, а не такива, каквито диагнозата определя, че са.ПРОГРАМА за социални умения, чрез ДОМАШНО-БИТОВО ОРИЕНТИРАНИ ДЕЙНОСТИ – Дейностите за изграждане на социални умения чрез въвличането им в домашно-битов труд са в процес на усложняване и развиване на потенциала на всяко дете, съобразно неговите интелектуални и физически дадености. В зависимост от възрастта и капацитета на децата, са въведени конкретни практически насочени дейности с различно ниво на трудност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *